Slagerij Burms - Specialist in zelfbereide producten

HIB-label

Waarom een authenticiteitslabel?

Bij gebrek aan een juridisch-wettelijk kader zijn termen als 'ambachtelijk' of 'artisanaal' vandaag niet beschermd in België. Niemand kan dus zeggen welke beroepen precies ambachtelijk zijn en welke niet. Of welke criteria een ambachtelijk ondernemer onderscheiden van andere ondernemers.

Daarom kon UNIZO vandaag onmogelijk een kwaliteitslabel ontwikkelen, maar hebben we samen met ondernemers wel een authenticiteitslabel gecreëerd. Het Handmade In Belgium-label biedt een garantie op de authenticiteit van het maakproces en dus ook van de kwaliteit van het ambachtelijk product.

De HIB-ambassadeurs worden trouwens genomineerd door hun collega's en/of experten. Want wie kent beter de ambachtelijke makers dan de ondernemers zelf? Na de uitdeling van de eerste labels door Karel Van Eetvelt, is het dus nu aan de ambachtslui om elkaar te erkennen en belonen met het label. De eerste vijf nomineren er elk twee, en zo gaat de ketting verder.Door dat nominatieysteem hoopt UNIZO dat er snel een HIB-community zal ontstaan en dat het label snel en breed bekendheid krijgt.

HIB logo Slagerij Burms

Wat zijn de criteria om het HIB-label te krijgen?

Voldoe je aan deze limitatieve criteria, dan kom je in aanmerking voor het HIB-label:

  • Je bent zelfstandig in hoofdberoep
  • Je hebt een onderneming met maximaal 20 werknemers
  • Minstens 50% van het 'maakproces' van jouw product gebeurt met de hand. (Daar ligt meteen het onderscheid met zuiver industriële productie)
  • Je creëert een product/levert een dienst met een zekere nutsfunctie, wat je meteen onderscheidt van de kunstenaar
  • Je maakt een uniek product dat 'de handtekening' van de maker draagt

HIB